Cedr to jedno z najpiękniejszych i największych drzew Syberii. Z
jego nasion od wieków otrzymuje się unikalny produkt o wszechstronnym
zastosowaniu - olej cedrowy. Niewiele jest substancji pochodzenia
naturalnego, które tak jak on sprawdzają się w profilaktyce większości
trapiących nas chorób cywilizacyjnych. Pomoże także osobom zapracowanym,
przemęczonym i zestresowanym. Warto wiedzieć, że jego skuteczność
terapeutyczną potwierdza nie tylko wielowiekowa tradycja medycyny
ludowej, ale także wiele współczesnych badań.
Olej cedrowy syberyjski jest cennym źródłem witamin. Posiada bogate
wartości odżywcze oraz lecznicze. Zawartości w Oleju cedrowym witaminy E
wynosi (średnio 55 mg/100g) 5 razy więcej niż w oliwce z oliwek i 3
razy więcej niż w oleju kokosowy.
Olej cedrowy produkowany jest przez tłoczenie na zimno z czystych
ekologicznie lasów Syberii nie skażonych chemią. Jest to unikalny
produkt naturalny, od dawna stosowany w żywieniu oraz w medycynie
ludowej, teraz także wykorzystywany w kosmetyce i medycynie.
Wartości odżywcze

Delikatny i wyborny smak to podstawowa zaleta oleju. Dzięki
zawartości witaminy E (średnio 55 mg) posiada właściwości
przeciwutleniające, co zmniejsza zdolność do tworzenia cholesterolu.
Olejek cedrowy jest koncentratem witaminy F. Zawiera też niezbędne
nienasycone kwasy tłuszczowe: kwas palmitynowy, stearynowy (nasycone) i
maksymalny nienasyconych: kwas oleinowy , gadoleinovaya, linolowy i
linolenowy
Olejek cedrowy zawiera witaminę A, wspomaga produkcję magnezu -
rozszerza naczynia krwionośne i obniża zwiększenia pobudzenia układu
nerwowego, Poprawia krążenie krwi, Udowodniono jego pozytywny wpływ
zarówno dla skóry, tkanek i całego organizmu ludzkiego.
Zawiera witaminy z grupy B, D, B1, B2 , B3 (PP), B4. Olej roślinny
otrzymywany z orzechów cedrowych pod względem wartości biologicznej
przewyższa olej prowansalski, wytwarzany z oliwki europejskiej, uważany
za najlepszy olej na świecie.
Znaczenie
Stwierdzono, że olej z orzecha cedrowego zawiera różnorodne
substancje sprzyjające utrzymaniu zdolności do pracy człowieka na długie
lata.
Olej cedrowy poprawia skład krwi, zapobiega rozwojowi gruźlicy i
niedokrwistości. Stosowany jest w celach leczniczych w przypadku
miażdżycy, nadciśnienia tętniczego, marskości wątroby, w chorobie
wrzodowej żołądka i dwunastnicy, w chorobach układu oddechowego, pylicy
krzemowej, białaczki.
W oleju znajduje się duża ilość witaminy E , którą nazywa się
witaminą płodności. Pozwala zachować wysoka zdolność energetyczną
organizmu. Ułatwia przyswajanie białek, tłuszczów i jest pomocna w
leczeniu chorób wątroby, trzustki, jelit, miażdżycy, chorób
reumatycznych. Tokoferol dosłownie oznacza „niosę życie”.
W oleju cedrowym znajduje się znaczna ilość witamin P, A, B, które są
niezbędne do prawidłowego rozwoju i funkcjonowania organizmu człowieka.
W skład oleju wchodzą nienasycone kwasy tłuszczowe : linolowy,
linolenowy, arachidowy, które przeciwdziałają powstawaniu miażdżycy,
normalizują strukturę ścian naczyń krwionośnych, podnoszą ich
elastyczność i obniżają ich przepuszczalność. Stwierdzono, że kwas
linolowy działa jako środek neutralizujący wiele trucizn. W związku z
tym olej cedrowy jest niezbędny dla osób, mieszkających w miastach,
gdzie powietrze jest silnie zanieczyszczone spalinami.
Tak więc olej cedrowy może być wykorzystywany w calach leczniczych w
przypadku wielu chorób i profilaktycznych jako składnik pożywienia
pracowników stykających się z substancjami toksycznymi.
Olej cedrowy ma swoje zastosowanie nie tylko w celach spożywczych,
ale również leczniczych i profilaktycznych, a także dla zachowania
młodości i urody.
Zastosowanie
- Terapii: jako wspaniały środek przeciw anginie, chorobom dróg oddechowym, grypie.
- Gastroenterologii: przy nadżerkowo – wrzodowych porażeniach żołądka i
dwunastnicy, powierzchownym nieżycie żołądka i zapaleniu opuszki cewki
moczowej, chronicznym zapaleniu trzustki, komplikacjach choroby
wrzodowej, nieżycie kikuta żołądka, anastomozach, zapaleniu przełyku,
zapaleniu pęcherzyka żółciowego i zapaleniu wątroby.
- Położnictwie i ginekologii: przy nadżerkowo – wrzodowych porażeniach
szyjki macicy. Rekomenduje się olej cedrowy także dla kobiet w ciąży w
celu odwrócenia mutacji płodu jak również jako niezbędny łatwo
przyswajalny naturalny preparat witaminowy posiadający do tego lekko
przeczyszczający efekt.
- Niezbędny dla matek karmiących: jako preparat zwiększający laktację,
ulepszający skład mleka, zapobiegający występowanie kolek u noworodków.
- Pediatr ii: niezastąpiony w dziecięcym żywieniu od 1 roku życia,
gdyż sprzyja wzrostowi organizmu ludzkiego. Stosuje się go również dla
masażu dziecka.
- Chirurgii: jako środek przyspieszający zrastanie się tkanek
organizmu po operacji oraz dla gojenia się szwów i blizn. Również w
żylakowatym rozszerzeniu żył. Olej cedrowy jest środkiem
przyspieszającym gojenie.
- Stomatologii: jako środek przeciwko zapaleniu jamy ustnej,
paradontozie, zapaleniu tkanek przyzębia, jako środek przeciwbólowy,
antybakteryjny, antyseptyczny.
- Proktologii: przy hemoroidach i ranach w tkance jelita prostego. Neurologii: przy normalizacji pracy układu nerwowego.
- Dermatologii: jako środek w walce z łupieżem i wypadaniem włosów.
Immunologii: jako wysokoefektywny środek stymulujący układ
immunologiczny.
- Endokrynologii: przeciwko chorobom gruczołu tarczycowego.
- Kosmetologii: w postaci maseczek przeciwko starzeniu się skóry.
Wzmacnia włosy i paznokcie, zmiękcza naskórek, skórę rąk, nóg i całego
ciała. Olej cedrowy – idealny środek do masażu.

Masaż z wykorzystaniem oleju cedrowego pomaga pozbyć się zmęczenia, podnosi siły witalne, polepsza kondycję fizyczną.
Wszystkie produkty są najwyższej klasy, oryginalne z odpowiednimi certyfikatami.